Всички новини

10 причини да се използват щеки при туризъм

10 причини да се използват щеки при туризъм

Щеките, са основен инструмент за туризъм и алпинизъм. Тук даваме десет причини да се използват щеки и как да се преодолеят ограниченията.

1. Щеките ви помагат да се тласкате напред и нагоре.Дали ходите по равен терен или на        стръмен хълм, щеките могат да помогнат за увеличаване на средната ви скорост.

2. Щеките намаляват въздействието върху краката, коленете, глезените и стъпалата. Това е особено вярно, когато става въпрос за спускане. През 1999 изследване в The Journal of Sports Medicine установява, че щеките могат да намалят силата на натиск върху коленете с до 25%.

3. Щеките могат да бъдат използвани, и за да премахнете вредни неща  от пътеката. С тях може да преместите трънливи клони и къпини, паяжини, и не на последно място змии (личен опит от ходене по Стара Планина).

4. Разходката с щеки може да ви помогне да поддържате последователен ритъм, което може да увеличи скоростта ви. Това е особено вярно за по-равен и нетехничен терен.

5. Допълнителните две точки на контакт със земята, значително увеличават сцепление по хлъзгави повърхности като кал, сняг и мокра скала.

6. Щеките могат да ви помогнат да поддържате баланс при труден терен, като пресичане на реки, на дървета осеяли пътеката и по хлъзгави мостове. Да сте балансирани по време на ходене, ви помага да се движат по-бързо и по-лесно.

7. Щеките могат да действат като сонда, за да ни дадат повече информация, отколкото можем да получим с очите си. Използвайте ги, за да научите повече за дълбочината на локви, потоци, реки, топящ се сняг, здравина на мостове по ледник например.

8. Те могат да ви помогнат да се защитавате от атаки на кучета, мечки и други диви животни. 

9. Щеките помогнат за облекчаване на теглото на раницата, която носите. Например, ако имате тежка раница на гърба, те ще ви  помогнат да си вземете кратка почивка, облегнат на тях без да сваляте раницата. А да стоите така е далеч по-удобно за кратка почивка, отколкото всеки път да сядате, ставате или сваляте раницата.

10. Щеките могат да бъдат използвани за други неща, освен преходи. Те могат да се използват за опъване на тарпове ( тенти, под които се бивакува, наподобяват леки палатки). Щеките също може да се използват като като медицински шини при наранявания( да не дава господ).

Източник: lovnature.wordpress.com

Напиши коментар

Полетата със * са задължителни.
Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

към началото