Зелено сирене село Черни Вит, общ. Тетевен

Според мнозина това сирене няма подобен аналог в целия свят и се произвежда от уникална порода Тетевенска овца.

  • Какво му е уникално на едно балканско село в тетевенския край?
  • Кой стои зад идеята за възраждане на прозивдството зеленото сирене в село Черни вит, Тетевен?
 Според мнозина това сирене няма подобен аналог в целия свят и се произвежда от уникална порода Тетевенска овца. Дори и да не ви се вярва, това зелено сирене добива все по-голяма популярност сред чужденците и само около десетина души са посветени в тайната му направа. Ето и повече по въпроса. Навярно ще можете да избройте поне три уникални за България храни. Може би, те ще са киселото мляко, шопската салата и боба. Може и да не са! Но навярно няма да се сетите за зеленото сирене, което по естествен път добива цвета си, благодарение на плесени образуващи се в него!

 Близо до град Тетевен, в сърцето на Тетевенския балкан се намира село Черни Вит. Ще се запитате, какво му е уникално на едно балканско село? Ами, това че в него се произвежда автентично зелено сирене, без грам химия в него! Разбира се, това сирене почетно се нарежда сред 3-те сирена в Европа, които плесенясват по естествен път. Лидери в производството на сини, зелени и други подобни сирена, са разбира се Франция, Швейцария и Италия. Те обаче, все повече залагат на химията, само и само да ускорят процеса по плесенясване, докато у нас зеленото сирене за никъде не бърза. Според опиталите го, този млечен деликатес има плътен кремообразен вкус с пикантни нотки. 
---
Историята на деликатеса започва в ранните години на двадесети век. По това време породата Тетевенска овца процъфтява. В Стара планина овчарите са отглеждали хиляди овце, правели са сиренето на място в планината и чак в края на лятото са го сваляли в Черни Вит, за да го складират в изби. Така сиренето е плесенясвало по естествен път и е будело съмнение у жителите на селото, дали е добре да се яде! С времето породата Тетевенска овца намалява, а сиренето все по-малко се произвежда. До 2007-ма, когато експедиция на Европейско ниво посещава Черни Вит и опитва от местния деликатес.

Цветан Димитров е българина стоящ зад идеята, Зеленото сирене от Черни Вит да се възроди и така да даде поминък на селяните от тетевенския балкан. Днес Черни Вит има около 750 жители. Около 10 от тях са посветени в технологията, да правят зелено сирене. Така навярно в района ще се възроди овцевъдството и селския туризъм. И все пак, България си е България – Зеленото сирене от Черни Вит все още няма издаден лиценз за производство, поради хигиенни съображения и въпреки, че е национално идентична храна и хит в чужбина! Дано това скоро се промени и администрацията предпочете българщината и разпространението й, пред бумащината! 
Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.