Всички новини

5 Причини да прекарвате повече време навън, дори когато е студено

5 Причини да прекарвате повече време навън, дори когато е студено

Според проучвания човек прекарва 87% от времето си в затворени помещения и 6% в затворени превозни средства. Това прави общо 93% от живота ви, прекарани вътре.

Има много причини това да се счита за нездравословно – за тялото, ума и душата. Като начало, голяма част от замърсяванията се концентрират в затворени помещения, където нивата им са 2 до 5 пъти по-високи от тези на открито.

Всъщност един от най-лесните и ефективни начини да пречистите въздуха в помещенията и да намалите излагането си на болестотворни замърсители, плесен и други, е като просто отваряте прозорците, за да влезе свеж въздух.

Това е добра стратегия, която трябва да следвате редовно дори през зимата. Най-добре е да отворите два прозореца в противоположни части на дома си, за да направите течение. Оставете ги отворени за около десет минути, през които ще се смени по-голямата част от въздуха. Разбира се през зимата правете това през най-топлата част от деня.

Другият начин да си осигурите достатъчно свеж въздух е като прекарвате повече време навън – това носи много други ползи освен свежия въздух. А тези ползи са толкова съществени, че най-добре да се стремите да излизате навън буквално всеки ден – дори и през зимата, когато температурите са ниски.

5 Причини да излизате навън

Планирате ли да спите зимен сън до пролетта? Не се поддавайте на това изкушение, а излезте навън. В случай, че ви е необходима допълнителна мотивация Тайм наскоро посочи 5 чудесни причини да го направите.

 1. Стимулирайте креативността и концетрацията си

Ако се опитвате да решите проблем или да ви хрумне брилянтна идея, излезте да се разходите навън. При едно проучване е установено, че вървенето е увеличило с до 81% креативността на участниците, но разходката навън е създала „най-оригиналните и качествени аналогии“.

В същото време при деца със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност прекарването на време навън води до повишаване на вниманието и по-високи точки на тестовете за концентрация. В своята книга „Последното дете в гората“ Ричард Лоув дори използва термина „синдром на дефицит на природата“, за да опише поведенчески проблеми, които смята, че произхождат от недостатъчно време, прекарвано навън.

 1. Подобрете настроението и самочувствието си

„Упражненията на зелено“, които са упражнения сред природата, имат уникални предимства пред тренировките на закрито. Един мета анализ от 10 проучвания установява, че физическата активност навън дори и само за пет минути подобрява значително настроението и самочувствието

Според изследванията всяка „зелена околна среда“ води до такива подобрения, но упражненията край вода имат най-голям ефект. Изследователят Джулс Прити от Университета в Есекс казва:

„Още през първите пет минути ефектът е съществен. Трябва да насърчаваме хората в натоварена и стресираща среда да излизат редовно навън дори и за кратко време“.

Прекарването на време навън се препоръчва и при лечение на сезонно афективно разстройство, което понякога е наричано „зимна депресия”. Дневната светлина навън може да подобри настроението ви дори когато е студено и облачно. Според Майо клиник:

„Дори в студени и облачни дни естествената светлина може да помогне – особено ако прекарате известно време навън в първите два часа след ставане сутрин”

Всеки ден по обяд се разхождам около час и половина бос по плажа, за да синтезирам витамин D (освен когато вали) и това наистина ме освежава. Освен това ми позволява да чета по една книга на седмица.

 1. Увеличете нивата си на витамин D

Изчислено е, че над 95% от възрастните американци най-вероятно страдат от дефицит на витамин D, както и 85% от цялото американско население.

Учените са забелязали, че дефицитът на витамин D преобладава сред хора на всякаква възраст, които имат повишена пигментация на кожата (например такива, чиито предшественици произхождат от Африка, Близкия Изток или Индия) и които винаги ползват слънцезащитни средства или ограничават активностите си навън.

Увеличаването на нивата на витамин D е важно, тъй като според учените по-високите нива на витамин D3 при хората могат да предотвратят хронични болести, които отнемат почти един милион живота всяка година. Честотата на някои видове рак също може да бъде намалена наполовина.

Витамин D се бори и с инфекциите включително настинка и грип, тъй като регулира проявата на гените, които стимулират имунната система да атакува и унищожава бактериите и вирусите

Силно вярвам, че умереното излагане на слънце е най-добрият начин да се оптимизират нивата на витамин D и колкото повече време прекарвате навън толкова по-лесно ще бъде да поддържате витамин D на терапевтичните нива от 50-70 нг/мл.

 1. Подобрете тренировките си

Както споменахме, тренировката на открито има много предимства пред тази на закрито. Освен подобряване на настроението, упражненията навън могат да изискват повече усилия, като ефектът е по-голямо физическо натоварване. Например ако се разхождате, тичате или карате колело навън, ще трябва да изразходите повече енергия, за да преодолеете съпротивлението на вятъра и неравностите в терена.

Хората сред по-възрастното население (което по-принцип прекарва много малко време навън), които правят упражнения навън, извършват много по-голяма физическа активност от трениращите на закрито. Има дори проучвания, които доказват, че нивата на стрес хормона кортизол са по-ниски, когато хората тренират навън в сравнение с вътре.

 1. Лечебни свойства

Има нещо лечебно в това да прекарвате време навън. До известна степен ефектът е резултат от излагането на естествена светлина. Едно проучване посочва, че хората, които са изложени на 46% повече светлина след прекарана операция използват 22% по-малко болкоуспокояващи на час.

Предимствата обаче не се отнасят само до слънчевата светлина. Според проучванията възрастните хора, които прекарват повече време навън, имат по-малко болежки, спят по-добре и по-малка степен страдат от затруднения при изпълняване на ежедневните си задължения. Едно проучване, публикувано в „Биопсихологическа Медицина” гласи, че:

„Лечебната сила на природата, vis medicatrix naturae, традиционно е дефинирана като вътрешен лечебен отклик, който възстановява здравето. Преди почти един век известният биолог Сър Джон Артър Томпсън дава допълнителна интерпретация на думата природа в контекста на vis medicatrix, определяйки я като естествената външна среда, не създадена от човека.

Той твърди, че лечебната сила на природата е свързана също и с пълноценния контакт с одушевени и неодушевени елементи на външната среда. При нарастващите проблеми, свързани с опазването на околната среда, бързата урбанизация и психическите заболявания, достигащи критични нива, ограниченият контакт с природата не може да остане без последствия върху здравето на отделния индивид и на самата планета”.

Децата предпочитат заниманията вкъщи пред игрите навън

През 1970-те и 80-те години децата са прекарвали навън повече от два часа през седмицата и девет часа през уикенда независимо от времето. За разлика от това през 2013 проучване установява, че децата прекарват малко над един час навън през делнични дни и около 4,5 часа събота и неделя. Това е наполовина на времето, което родителите им са прекарвали навън като деца, което вероятно е причината 44% от родителите да твърдят, че биха искали децата им да излизат по-често да играят.

Децата от друга страна имат дълъг списък с предпочитани занимания пред това да излязат навън. Той включва гледане на телевизия, компютърни и други игри, четене на книги, сърфиране в интернет…и дори да пишат домашните си или да вършат други домашни задължения. В журнала „Социална наука и медицина” пише следното:

 „Природният свят винаги е бил асоцииран със здравето и е описван като лечебен пейзаж, като все повече проучвания демонстрират ползите от взаимодействието с природата за умственото и физическото здраве. Налице е обаче нарастваща загриженост, че децата са загубили връзка с природата и прекарват по-малко време навън въпреки общоизвестните ползи от това.

В момента сме свидетели на рекордни нива на затлъстяване сред децата, както и нарастващи проценти на заболявания като диабет тип 2, астма, дефицит на витамин Dи синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието – всяко от които вероятно има връзка с това, че децата прекарват по-малко време сред природата. Всъщност тенденцията към все по-заседнал начин на живот и недостатъчно активности навън се смята за една от „основните причини за влошаването на здравето сред децата”.

Заземяване: Още една полза от прекарването на време навън

Следващият път, когато излезете, свалете обувките си и повървете малко боси по тревата, пясъка или калта. Земята има силен отрицателен заряд. Тя винаги е заредена с електрони и служи като мощен и изобилен източник на антиоксиданти и електрони, разрушаващи свободните радикали. Вашето тяло фино се настройва да „работи” със Земята поради постоянния поток на енергия между тях. Когато стъпите боси на земята, вие поемате големи количества отрицателни електрони през ходилата си.

Този ефект е достатъчен, за да поддържа тялото ви в същия отрицателно зареден електрически потенциал като Земята. Този прост процес се нарича „заземяване” и ефектът от него е най-мощният антиоксидант, който е известен. Заземяването облекчава болката, успокоява възпаленията, подобрява съня, допринася за общото добро състояние и много много други. Когато обаче носите обувки с гумени или пластмасови подметки, вие се лишавате от този благотворен приток на електрони от Земята.

Можете да намалите стреса, който постоянно се натрупва в организма ви, само като излезете навън боси, докоснете Земята и позволите излишният заряд на вашето тяло да се неутрализира. Вървенето бос помага и за намаляване на вредното влияе от непрекъснатите електромагнитни полета и други видове облъчвания от мобилни телефони, компютри и wi-fi. Дори се смята, че заземяването може да улесни структурирането на водата в тялото.

Освен това заземяването успокоява симпатичната нервна система, която поддържа честотата на сърдечния ритъм. А когато поддържате честотата на сърдечния ритъм, това подпомага хомеостазата или баланса във вашата автономна нервна система. Това е важно, тъй като всеки път, когато подобрявате сърдечния ритъм, подобрявате всички функции на тялото.

Съвети за прекарване на времето навън дори при ниски температури

Лесно е да организирате поход през уикенда или да излизате на разходка от време на време, но за да се възползвате от повечето предимства, трябва да се стараете всеки ден да прекарвате време навън дори и за 5 минути. За тази цел трябва да превърнете разходката в част от ежедневието си (както и това на децата ви). И не позволявайте на лошото време да ви откаже (в рамките на разумното разбира се). Някои от най-подходящите моменти да излезете са докато ръми, след голям снеговалеж или в кален пролетен ден. Парковете и маршрутите ще са по-малко натоварени и ще можете да потопите в своите усещания за природата през всички сезони. Ето някои идеи:

Вървете или карайте колело до работа и на връщане Водете и прибирайте детето си пеша от училище
Направете си кратка разходка следобед (ако имате деца, направете това след училище, за да могат и те да дойдат) Разхождайте кучето си всеки ден
Веднага след ставане прекарайте пет минути навън Включете ежедневни разходки до паркове и игрища
Всяка седмица практикувайте зимни спортове (ски, кънки на лед, пързаляне с шейна, снегоход)

Кога е прекалено студено, за да излезете навън?

Това е субективно решение…но когато температурата падне под -6,6 градуса по Целзий, е хубаво да вземете сериозни мерки, ако излизате навън и да предпазите кожата си от студа, тъй като подобни температури под нулата създават опасност от измръзвания. Бузите, носът и ушите са най-уязвими, но ръцете и краката ви също могат да пострадат. Подходящото облекло и спазването на изброените по-долу съвети могат да ви предпазят, когато сте навън през зимата.

 • Обличайте три или повече ката дрехи
  1. Носете леки синтетични материи, които да предпазва кожата ви от влага. Избягвайте тежки памучни материи, тъй като те поемат потта, задържайки влагата по тялото ви, което повишава риска от хипотермия
  2. Сложете един или два ката вълнени материи, за да задържите топлината
  3. Най-отгоре сложете лека, непромокаема и устойчива на вятър дреха
 • Носете шапка, тъй като 50% от телесната топлина се губи, ако не покривате главата си
 • Носете ръкавици, за да предпазите пръстите си от измръзване. Добра идея е да сложите тънки ръкавици, а върху тях по-дебели без пръсти, за да можете да махнете горните без да излагате ръцете си на студен въздух
 • Покрийте лицето си с маска или шал, когато температурата е под нулата, за да избегнете замръзване. Така ще затоплите и въздуха преди да достигне белите дробове
 • Носете здрави обувки с добро сцепление, за да избегнете подхлъзване и падане на снега или леда
 • Проверете температурата и прогнозата. Рисковете за здравето нарастват при температури под -6 градуса и студен вятър
 • Носете светли и светлоотразителни дрехи, тъй като през зимните месеци се стъмва по-рано. Важно е шофьорите да ви виждат
 • Пийте много течности. Хидратацията в студеното време е точно толкова важна колкото и в горещо. Ако правите упражнения, пийте вода преди, по време и след тренировката дори да не сте жадни, тъй като в студеното време е по-трудно да усетите, че сте дехидратирани
 • Кажете на някого, че излизате и кога ще се върнете за всеки случай.Ако се подхлъзнете и паднете измръзването може да се окаже фатално, в случай че не сте предупредили никого и не ви потърсят

Въпреки че топлите дрехи са много важни всъщност повечето хора правят грешката да се навличат прекалено много, когато тренират в студено време. Помнете, че все пак при тренировката ще се образува телесна топлина и ще се изпотите дори когато е студено. А когато потта попие в дрехите ви, ще замръзнете. Ако наистина е много студено има риск кожата ви да замръзне и това да понижи телесната температура като съответно увеличи риска от хипотермия.

Да останете сухи е точно толкова важно колкото и да ви е топло – затова е важно да покриете кожата си с дренираща материя, а отгоре с още няколко ката дрехи, за да можете да ги свалите, ако започнете да се потите обилно. Имайте предвид, че студът през зимата може да направи тренировката рискована дори да сте много топло облечени. Като цяло препоръката ми е да пропуснете тренировките навън, когато температурата падне под -17,8 C и когато вятърът е много студен.

Статия от д-р Меркола преведена за теб от Жулиета Давидова!

Източник: www.zdravei.org

Напиши коментар

Полетата със * са задължителни.
Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

към началото