Хижа „ДЕРМЕНКА“ – Троянския балкан

Хижа  „ДЕРМЕНКА“ – Троянския балкан

Хижа Дерменка се намира в едноименната местност в Троянската планина, дял от Средна Стара планина. Построена е в периода 1961 – 1964 година и представлява триетажна постройка с капацитет 76 места. Хижа Дерменка е пункт от европейски маршрут E3 (Ком – Емине). Хижата е разположена на билото на Централна Стара планина – Троянски балкан в резерват „Стенето“.
Хижа Дерменка е изцяло обновена и модернизирана сграда с капацитет 76 места. На разположение е хотелски етаж с 8 модерни двойни стаи със собствен санитарен възел и баня. Туристическата част на хижата се състои от стаи с 5-6 или повече легла и общ санитарен възел на етажа.

Сградата е водоснабдена и електрифицирана. Сградата се отоплява с парно на пелети.
Хижата разполага с добре заредена българска кухня, богат избор на вина , спиртни и безалкохолни напитки. Голяма столова с 80 места. Туристическа кухня и перално помещение.
Безплатен интернет на територията на хижата.

Хижа Дерменка е достъпна от Беклемето по билния маршрут (червен цвят). От Арката на свободата пътят тръгва в източна посока, а след 20 мин. се насочва на югоизток. Първата спирка е заслон Орлово гнездо (1 ч. и 20 мин. от Арката). Малко след заслона маршрутът се отделя от черния път и минава през слабо изразено билно повишение, продължавайки все така в югоизточна посока. До х.Дерменка се достига за 2 ч. и 30 мин. Тъй като значителна част от маршрута следва черен път, по който често се движат МПС, той не е особено атрактивен за пешеходните туристи, но е подходящ за велосипедни излети. При зимни преходи се следва билната колова маркировка.

Напиши коментар

Полетата със * са задължителни.
Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

към началото