Всички новини

Съвети за хранене по време на преход в планината

Съвети за хранене по време на преход в планината

Ако сте далече от морето, знаете, че няма нищо по-разхлаждащо от разходка в планината. За да бъде пълноценен похода ви, ще ви е нужна доста енергия. А по какъв начин се набавя тя? Чрез храната, разбира се!

Да започнем с някои важни правила:

• Задължително е да имате храна, достатъчна за целия период на прехода, особено ако планирате той да продължи повече от един ден. Разбира се, можете предварително да си изберете някоя хижа и да обядвате или вечеряте там, но не забравяйте, че в планината всичко може да се обърка и трябва винаги да сте подготвени за по-екстремни ситуации.
• Изберете продукти, който се обработват лесно от организма ви.
• Храната трябва да е лесна за носене, компактна и лека. Не ви препоръчваме да носите солети, ронливи храни или меки плодове.
• Изключително важно е винаги да имате със себе си вода.

Разделяне на хранителните вещества.
Както винаги, най-важните хранителни вещества са въглехидратите, мазнините и протеините. По време на каквото и да е физическо натоварване, приемането им се извършва по различен начин от обикновено.

Ако предвиждате дълъг и изморителен поход, трябва да започнете да увеличавате приема на въглехидрати поне една седмица по-рано. Трябва да увеличите и приема на мазнини в зависимост от очакваните температури.

Подходяща храна
Сутринта, преди да тръгнете, е препоръчително да си осигурите богата закуска базирана на въглехидрати: хляб с мед, хляб с мармалад, кисело мляко, свежи плодове.
По време на похода трябва да пиете поне 100-200 мл вода на всеки половин час и да спирате на всеки два-три часа, за да хапнете нещо малко (сушените плодове са едно от най-добрите решения). Не прекалявате с мазнините докато ходите, особено ако са омега 3 или омега 6, тъй като те имат нужда от повече време за обработка и увеличават умората.
За обяд ви препоръчваме да избягвате кашкавал или ястия с тежки сосове. Те само ще увеличат умората ви и ще ви успят. В интерес на истината, един най-обикновен сандвич е за предпочитане пред каквото и да е друго.
Няколко часа по-късно със сигурност ще имате нужда от малка следобедна закуска. Плодовете са перфектни за целта. Те ще подсилят организма ви и ще ви дадат нови сили да продължите напред.

Не пропускайте вечерята. За да набавите на организма си необходимите вещества, е препоръчително тя да съдържа много въглехидрати.

Когато се приберете, в случай, че похода е бил натоварващ и изморителен, можете да си позволите да изядете повече от обикновено, без да се притеснявате за фигурата си. Ако сте си позволявали достатъчно почивки и теренът е бил лесно проходим, не бива да прекалявате с храненето, тъй като имате доста голям запас от натрупани вещества в организма.

Течности.
Както винаги, водата е най-важния елемент през лятото. Още повече при физически натоварвания, които водят до потене и дехидратиране на организма.
И за пореден път повтаряме – яжте колкото се може повече плодове и зеленчуци (не само когато сте в планината, разбира се).

Източник: www.mamatatkoiaz.bg

Напиши коментар

Полетата със * са задължителни.
Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

към началото