Всички новини

Съвети за облекло и екипировка за планината

Съвети за облекло и екипировка за планината

Всички ние, любителите на планината, нямаме търпение да свършат задачите през седмицата и уикенда да се отправим към любимата посока – нагоре. Много често обаче планинари с различни знания и подготовка тръгват без да се съобразят с климатичните условия и това, което им е подготвила планината. Това често пъти е променливо време, влажна или направо мокра земя, голяма разлика в температурата денем и нощем, силен вятър или изгарящо слънце. Затова преди да тръгнем е добре правилно да преценим екипировката и точното облекло, така, че да не бъде един чакан поход на практика провален.

Какво облекло да вземем?

Най-важни са точната преценка и баланса. Не бихте искали да умрете от студ нощем или да плувате в собствен сос през деня, защото не сте преценили правилно какви дрехи да вземете с вас. Най-добре е да вземете дрехи за всякакъв случай. Лошата новина обаче е, че така раницата започва да тежи повече. За да не се налага да правите компромис с комфорта си и в същото време раницата да не ви скъса гърба обличайте се многопластово. По този начин ще можете да добавяте или сваляте слой дрехи при промяна на температурата в една или друга посока.

Независимо от сезона вятърът винаги е фактор, с който трябва да се съобразявате. Изберете връхна дреха от синтетична материя, която ще удържи на вятъра и на евентуална влага. В никакъв случай не избирайте плетени облекла. И тъй като преходите в планината се правят най-вече с крака (поне така сме чували 🙂 ) не забравяйте да се погрижите добре за тях. Носете високи туристически обувки дори и през лятото. Това ще ви помогне при усукване. Носете допълнителен чифт чорапи, за да ги смените ако се намокрите.

Основната част от влагата в тялото го напуска през главата, затова е важно да носите шапка за да избегнете обезводняване. Тя е средство и за предпазване от силното слънце, което може да Ви причини неприятни изгаряния. Независимо от топлия ден вземете с вас и ръкавици, които Ви предпазват ако се наложи да се движите през силно пресечена местност, където ще се наложи да се хванете за склада, дърво или др.

Ако сте се спрели на варианта да пренощувате на палатка обърнете внимание на спалния си чувал. Той трябва да е достатъчно здрав и да приляга добре около тялото Ви. За да не губите топлина от главата си легнете си с шапка и задължително с нов чифт чорапи. Подложете и малко дунапреново душече под спалния чувал за по-голямо удобство.

Накратко това са основните положения относно облеклото Ви, които трябва да имате предвид за прекарването на един приятен уикенд в планината.

Източник: www.planinar.org

Напиши коментар

Полетата със * са задължителни.
Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

към началото