Всички новини

Полезни съвети, ако Ви налегне пролетна умора

Полезни съвети, ако Ви налегне пролетна умора

Пролетната умора засяга 50% от хората и е една от най-честите причини за физическото неразположение през този период. Жените са по-уязвими към депресиите, защото са по-емоционални в своите възприятия, т.е. тяхната психика е по-уязвима. Оплакванията са общо неразположение, сънливост, слаба концентрация, раздразнителност.

През пролетта се засилва слънчевата радиация, а заедно с нея нараства и емоционалната възбудимост. Резките промени в атмосферното налягане предизвикват главоболие, общо влошаване на здравословното състояние, понижаване или повишаване на кръвното налягане. Промените във времето, значителните температурни амплитуди предизвикват допълнителен стрес.

Недостатъчното количество витамини и минерали предизвикват сънливост, понижаване на работоспособността, лесна умора, особено в края на работния ден. Настроението също рязко се променя. Денят нараства а организмът има нужда от време, за да се пренастрои към подобно натоварване.

Меланхолията и тревожността са чести спътници на пролетта. Слънчевата светлина оказва непосредствено влияние на здравето. Тя предизвиква нервни импулси, идващи от ретината и очите към хипоталамуса, който участва в регулирането на настроението, съня, апетита и нивото на хормоните. Независимо на какво се дължат, тези състояния отзвучават за 2- 3 седмици.

Здравните специалисти дават няколко много важни съвета как да се предпазите от пролетната умора:
Засилената консумация на сезонните плодове и зеленчуци, съчетано с пиенето на много вода, определено събуждат и освежават тялото ни. Зареждаме се с витамини, минерали, течности и енергия.

Пролетта не е правилният сезон за спазване на диети особено първите месеци. Организмът има нужда от разнообразна, богата на витамини и минерали храна, без злоупотреба с мазнини и въглехидрати Увеличете двигателната активност. Това е най-сигурният път към свежест и добро настроение, прогонвайки мързела от себе си. Метаболизмът ще се активизира, ще подобрите настроението и формата си и лесно ще се настроите на лятна вълна.

Спете достатъчно – поне по 7-8 часа в този период, за да сте в най-добра форма. Започвайте деня с контрастен душ и утринна гимнастика. Носете дрехи с ярки и жизнерадостни цветове. Стойте повече време на слънце – това ще повиши настроените ви. Натурален антидепресант е триптофана, който се съдържа в шоколада, едно парченце шоколад е достатъчно за да повиши настроението ви.

Източник: http://www.zarata.org/

Напиши коментар

Полетата със * са задължителни.
Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

към началото