Пещара Съева дупка

Пещара Съева дупка

Пещерата Съева дупка е една от деветте благоустроени пещери в България.

Намира се на около 35км от с. Рибарица в посока Лукувит.

Пещерата носи името на братя овчари Съю и Съйко, които я открили случайно.

Съева дупка се състои от 5 зали, най-голяма от които е залата на Срутището. Първата зала след входа е Купена, наречена така заради характено образувание с формата на купа сено. Втората зала е Срутището – образувала се е при голямо земетресение и е обсипана с каменни блокове. Следващите зали са Хармана, Белия замък и Космоса. Съева дупка е изключително красива – тук се срещат всички видове пещерни образувания – сталактити, сталагмити, синтрови езера, драперии и др. Със своите стени и таван, покрити с каменна украса, пещерата създава усещането, че човек се намира в катедрала.

В зала Хармана има много добра акустика – тук се провеждат концерти. В нея са пели много хорове и известни изпълнители. Тук са снимани и няколко филма.

Многобройните образувания наподобяват различни фигури. Екскурзоводът на пещерата посочва едно след друго причудливите форми и назовава имената им. Посещението на пещерата не е продължително (по-малко от час), но за сметка на това в района има други интересни неща, които могат да запълнят цял ден.

Пещара Съева дупка

Пещерата Съева дупка е една от деветте благоустроени пещери в България. Намира се на около 35км […]

4.8 out of 5 based on 1 user ratings
Пещара Съева дупка
10-09-2016

Пещерата Съева дупка е една от деветте благоустроени пещери в България. Намира се на около 35км […]

Напиши коментар

Полетата със * са задължителни.
Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

към началото