Всички новини

Пейкуване

Пейкуване

Пейкуването е старинен детски пролетен обичай, характерен за Тетевен. Той се изпълняваше през Великия пост една-две седмици след Сирни заговезни – всяка вечер до Лазаровден.

С пейкуването децата се молят за хубаво, топло време на Лазар, за да могат момичетата да облекат хубавите си лазарски премени и да лазаруват по къщите с благословии за здраве, за веселие, и голям берекет през настъпващата пролет. Обичаят се правеше по махали. На кръстопът, където се образува широко мегданче, в единия край децата си поставяха голяма плоча и я украсяваха с венец от чемшир и кукуряк. На нея рисуваха кръст с чер въглен, а ниско палеха свещи.

Привечер децата се събираха на това място. Момичетата заставаха прави пред плочата – на купчина и пееха всяка вечер високо, колкото им глас държи три постоянни песни за пейкуването – “Пейке, печи слънце”, “Ой Лазаре, Лазаре” и много обичаната от тях “Фръкнале са фръкнале, Лазаре”.

Така се веселяха децата и младите хора в Тетевен в старите времена. Обикновено старите приключваха игрите, за да могат момичетата – отпочинали и бодри – да лазаруват на другия ден.

Напиши коментар

Полетата със * са задължителни.
Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

към началото