Всички новини

Как да изберем обувки за туризъм?

Как да изберем обувки за туризъм?

Добре е да знаем кога ще използваме обувките. Може да ги разделим на летни и зимни-  подходящи са съответно само за лятото или само за зимата. Имаме опция и да се спрем на нещо, което ще ни върши работа едновременно през пролет, лято и есен – трисезонни обувки.

  1. Материали

Туристическите обувки обикновено са изработени от кожа или текстил, нерядко са комбинация и от двете. Добре е да са подплатени с мембрана (Gore-Tex, SympaTex, eVent и др.). Тя дава възможност на обувката да диша, а и гарантира по-добрата й водоустойчивост.

Плюсове и минуси на различните материали.

  • Текстилът се използва най-вече при изработката на летни и трисезонни обувки. Основен плюс при него е по-ниското му тегло и по-добрата му дишаемост. Като минус може да се посочи фактът, че се поддържа по-трудно от кожата. Текстилът се използва и при направата на зимни обувки, но доста по-рядко – предимно за модели, предназначени за алпинизъм и ледено катерене, където теглото е важен фактор. Най-често срещаните текстилни материи са Cordura и Kevlar. Те са леки, имат изключителна здравина и абразивоустойчивост. Притежават възможността да се импрегнират добре и да гарантират по-висока водоустойчивост.
  • При обувките от кожа най-често се използва т. нар. омаслен набук. Той минава през различни процеси на обработка, за да може да гарантира здравина и водонепропускливост. Набукът е значително по-износоустойчив от т. нар. лицева кожа. Това е и една от основните причини да бъде предпочитан като материал. Използва се основно при изработката на зимни и трисезонни обувки. Кожата е по-непретенциозна откъм поддръжка и притежава по-добра термоизолация.

2. Подметката

Подметката трябва да е с определена твърдост . При летните обувки тя е по-мека и гъвкава, при трисезонните е полутвърда, а при зимните – от полутвърда до изцяло твърда.

3. Размер

Правилният размер обувки. При избора на туристически обувки основно звено е правилният номер, за да бъдат максимално удобни. От основно значение е меренето и ползването с подходящ чорап. За обувки с мембрана се използват вълнени или термочорапи. Бихме ви препоръчали първия вид, защото е от естествен материал и гарантира по-добра терморегулация.

Зимните обувки се взимат по-големи – с около 1-1,5 см аванс, докато летните трябва да са с по-малък. При всички положения туристическата обувка никога не се купува напълно точна поради факта, че при слизане кракът се плъзга напред и има опасност от подбиване на пръстите. А и всички знаем, че след няколко часа ходене краката отичат и можем да станем жертва на силен дискомфорт.

Източник: http://www.360mag.bg/posts/1374

Как да изберем обувки за туризъм?

Добре е да знаем кога ще използваме обувките. Може да ги разделим на летни и зимни-  […]

4.9 out of 5 based on 1 user ratings
Как да изберем обувки за туризъм?
10-09-2016

Добре е да знаем кога ще използваме обувките. Може да ги разделим на летни и зимни-  […]

Напиши коментар

Полетата със * са задължителни.
Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

към началото