Всички новини

Легендa за трите върха над Тетевен

Легендa за трите върха над Тетевен

На североизток от Тетевен се издигат три върха – Трескавец, Острич и Червен. Според древна легенда, някога те били родни братя. Обичали се един друг, споделяли си тайните, помагали и на родителите си в домакинството. Когато възмъжали, дошло ред за женене. Всеки тръгнал по широкия път да търси работлива и грижовна девойка, с която да свие гнездо. И на тримата братя очите им паднали, за зла участ, върху една и съща изгора – овчарката Вита. Сред момите от тукашните колиби, тя била най-лична. Хубостта й надгрявала слънцето: косата й – изпредена коприна, очите й – чисти планински езера, снагата й – тънка топола. Смеела се високо и звънко, сякаш пеело хлопатарче. Отприщела ли гласа си в песен, той ту преливал през девет баира, ту се стелел ниско в долините.

Завистливи уста започнали да злословят на Витината майка, че тази хубост не е на добро. Да заптиса блудницата! Жал попарила сърцата на родителите от хорските приказки. Уплашили се и, за да скрият момичето от зли очи, изпратили го послушница в манастира „Св. Илия”. Но свърта ли се горско пиле в отшелническа килия? Свикнала на волност из горите, Вита още на третия ден избягала и хванала овчарската хурка в планината. Отново се засмели душите на тримата братя – Трескавец, Острич и Червен. Почнали да се надпреварват кой да спечели сърцето на Вита. Постепенно между тях започнала да се надига омраза и мъст. Скарали се братята, брадви започнали да вадят един друг. Дълго се мъчела старата им майка да ги помири, горки сълзи ронела за чедата си, молела им се от сърце да престанат с кавги и крамоли. Като не успяла, жестоко ги проклела да даде Господ да се вкаменят вовеки един до друг. Момата все да гледат отвисоко и никога да не могат да докоснат, за да й се порадват.

Завили ветрища, надвиснали тъмни облаци, западали гръмотевици и както братята били настръхнали един срещу друг, така си и останали вкаменени, а Вита мома се превърнала на река, тънко виеща снага през градеца.

Днес трите върха – Трескавец, Острич и Червен, гордо и величествно извисяват исполините си над Тетевен, гледат с тъжни очи река Вит, радват й се, обожават я, но не могат да я докоснат, защото няма нищо по-силно от майчината клетва.

Източник: http://greencheese.eu

Легендa за трите върха над Тетевен

На североизток от Тетевен се издигат три върха – Трескавец, Острич и Червен. Според древна легенда, […]

4.8 out of 5 based on 1 user ratings
Легендa за трите върха над Тетевен
10-09-2016

На североизток от Тетевен се издигат три върха – Трескавец, Острич и Червен. Според древна легенда, […]

Напиши коментар

Полетата със * са задължителни.
Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

към началото