Всички новини

Когато отидем в планината – съвети и препоръки

Когато отидем в планината – съвети и препоръки

Физическото натоварване е важна част от живота на всеки човек. Когато сме физически активни, ние знаем, че правим нещо добро за тялото си. Кожата ни се прочиства при потенето, изгарят се излишните мазнини, отслабваме, засилваме мускулатурата си и подобряваме стойката си.

Професионалните спортисти често страдат от много травми поради свръхнапрежението и активните тренировки, заради които дори може да се наложи да се подложат на операция. Ако сте от типа спортисти, които харесват приятните спортове, то няма защо да се тревожите за тези видове наранявания.

Нова тенденция

Особено през зимата можете да видите хора, които се събират във фитнес залата, за да влязат във форма. Фитнес залите са пълни с хора, които правят едни и същи тренировки отново и отново. Когато времето се затопли, на преден план се появява излетът и разходките сред природата. Все повече и повече хора от всички поколения избират ходенето. Ако отидете на излет сред близките възвишения или в планината, можете да срещнете различни хора по пътя, млади и стари, които са открили ползите от ходенето.

Изкачването на баири не е забавно занимание

За страстните пушачи и хората, които не са във форма, изкачването на възвишения и хълмове би било истинско мъчение в началото и те вероятно ще искат да се откажат след няколко стъпки. Единствената рецепта за успех в този случай е решителност и усърдие. В противен случай просто няма да стигнете до върха. Всичко е в главата ви и ако решите, че искате да опитате, трябва да сте наясно с това още от самото начало.

Точните обувки са всичко

Правилните обувки са най-важната част от екипировката, от която се нуждаете преди да отидете на излет. Ако маратонките ви правят пришки при първото обуване, вероятно няма да искате да го повторите. Затова се снабдете със страхотен чифт водоустойчиви обувки за ходене, които да можете да носите и при дъжд и сняг. На кратко, снабдяването с правилните обувки е първото нещо, за което да помислите преди да тръгнете на излет.

Винаги си носете допълнителен пуловер

Веднъж след като стигнете до върха ще почувствате силното туптене на сърцето си и независимо колко изтощени сте, ще се чувствате горди от себе си, че сте го направили. Ще ви бъде горещо и от вас ще тече пот. Първото правило в подобна ситуация е незабавно да облечете някаква дебела дреха. Може да е пуловер или жилетка или дори анорак, стига да е плътна. В рамките на десет минути тялото ви ще започне да се охлажда и ако дрехите ви са мокри, ще ви стане много студено, затова, ако не искате да настинете, трябва да носите нещо топло преди да настъпи този момент.

Съвети за жени

Жените трябва да пазят косата си вързана на опашка, да пропуснат грима и да оставят изкуствената красота у дома. Целта на ходенето из планината е спортуване, малко потене и правене на нещо, което е добро за здравето ви. Насладете се на природата, физическото упражнение и преодоляването на ограниченията без да се тревожите за външния си вид. Никой няма да се интересува от това как изглеждате, защото ще бъдат твърде заети със своите ангажименти.

Съвети за мъже

Мъжете обичат да асоциира излетите с алкохол. Много от тях всъщност се интересуват много повече от пиенето отколкото от спортуването и наслаждаването на природата. Ако сте един от тези мъже, помислете как да подредите приоритетите си, преди да тръгнете за планината.

Съвети за деца

Преди да вземете децата с вас в планината, трябва да сте взели необходимите предпазни мерки, за да осигурите безопасността им! Винаги носете въже, на което единият край ще бъде завързан за тялото на детето, а другият около вашето тяло. Това е най-добрата система за сигурност в случай, че се подхлъзне и падне. Винаги дръжте под око детето и се уверявайте, че върви на безопасно разстояние от ръба на бездната и далеч от опасните пътеки.

От трудното начало към победния край

Не забравяйте, че началото на един излет винаги е най-трудната част. В началото ще се чувствате изморени при мисълта за дългия път до върха. Дръжте съзнанието си заето с други неща и проблеми от живота ви и с планове за следващия ден. Използвайте ходенето като форма на медитация, която ще ви помогне да преодолеете себе си и ограниченията си. Преди да го осъзнаете, ще сте достигнали върха и тогава ще се почувствате горди от себе си.

Мускулни болки

Ходенето е спорт, който изисква да използвате всеки мускул в тялото си затова вероятно ще имате мускулна треска на следващия ден (задни части, прасци, бедра). По правило трябва да се опитате да спортувате на идния ден, да разтегнете мускулите и да елиминирате киселината, която се е натрупала в мускулите, ако искате да намалите болката.

Преди всичко се опитайте да не се отказвате в самото начало…

Всеки спорт изглежда труден когато започнете да го практикувате за първи път, но с времето се научавате да го харесвате. Ходенето не е изключение. В началото може да си мислите, че е безсмислено да се изкачва хълма и след това да се слиза обратно в долината. Опитайте няколко пъти и ще разберете, че този вид упражнение е всичко друго , но не и безсмислено.

Не се отказвайте, опитайте! Успех!

Източник: dormeo.bg

Напиши коментар

Полетата със * са задължителни.
Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

към началото