Гложенски манастир

Гложенски манастир

Манастирът се намира в близост до село Гложенеобщина ТетевенОбласт Ловеч, на 12 km от град Тетевен в посока Ябланица. До манастира има шосеен път. От автомагистрала „Хемус“ се излиза при Ябланица, минава се през центъра на града, продължава се към село Малък извор. От Малък извор до манастира пътят е тесен, но с нов асфалт, разминаването на насрещно-движещи се леки коли е възможно само на определени места. Пътят е добре маркиран с табели на всички разклони.

В манастира има реконструирани малки жилищни сгради. Той е известен с това, че е посещаван от Васил Левски, тъй като именно той основава в с. Гложене революционен комитет. Скривалището на Левски е запазено и може да се види.

През годините преди освобождението този манастир е били трудно достъпен, поради стръмния си релеф и именно това е основната причина дякона да се укрива там. Тамошният игумен на манастира Евтимий, който също бил от революционния комитет, на драго сърце приютявал Апостола.

След заметресението през 1913г. църквата е засегната и настоящия храм е отново напълно възстановен през 1931г.

В непосредствена близост до манастира има  екопътека, която започва от село Гложене (зад стадиона), но е стръмна и тясна, трябват хубави обувки за да се премине. А само на 45мин. от манастира се намира пещерата Моровица, която е сред най-дългите в България. Гледката по пътя за нея е уникална.

Това е българският манастир с най-просторна и най-красива панорама, която се открива от самия него.

Заслужава си да се види.

Гложенски манастир

Манастирът се намира в близост до село Гложене, община Тетевен, Област Ловеч, на 12 km от град Тетевен в посока Ябланица. До […]

4.9 out of 5 based on 1 user ratings
Гложенски манастир
10-09-2016

Манастирът се намира в близост до село Гложене, община Тетевен, Област Ловеч, на 12 km от град Тетевен в посока Ябланица. До […]

Напиши коментар

Полетата със * са задължителни.
Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

към началото