Всички новини

Първа помощ с билки в планината

Първа помощ с билки в планината

Когато сме в планината или сред природата, е добре да си носим аптечка. А ако сме я забравили, или още не сме си направили, или ако нямаме това, което ни трябва? Тогава можем да използваме растенията около нас. За целта в повечето случаи ще ни е нужно газово котлонче и канче, или поне канче и нещо, с което да си запалим огън. Подбрали сме растения, които могат да се използват при най-често сполитащите ни проблеми сред природата. Избрали сме видове, които са широко разпространени, и в същото време не са отровни и нямат вредно действие, наред с полезното.
Върба (Salix spp. L.)
Понижава температурата, действа против треска и противовъзпалително.
Използва се обелена кора от млади клонки и листа. Парче кора с приблизителни размери 5х5 см е достатъчно. Вари се в половин литър вода 10 минути. Може да се пие няколко пъти на ден по няколко глътки.
Повечето върби имат елипсовидни листенца, а високопланинските ниски видове – кръгли.
Срещат се в цялата страна. Растат покрай реки, езера, блата, извори, мочурища или в по-влажни части от различни местообитания.
Широколистен живовляк , жиловляк (Plantago major L.)
Използва се за рани и ухапвания от насекоми.
Прави се компрес с листо от растението върху засегнатия участък от кожата.
Листата на растението са закръглени, лъскави и растат в розетка. Съцветията са високи до 50 см.
Живовлякът расте из влажни тревисти и песъчливи места, много често на утъпкани места (черни пътища и пътеки, поляни с интензивна паша или туризъм). Среща се в цялата страна от 0 до 2000 м н.в.
Жълта тлъстига, лютива тлъстига, жълто прозор(и)че (Sedum acre L.)
Лечение на мазоли. Прясно откъснати и намачкани листа се налагат върху мазолите. Тлъстигата е тревисто туфесто растение със сочни стъбла, високи до 15 см. Листенцата са мънички и елипсовидни, цветчетата са жълти. Растението е разпространено в цялата страна от морското равнище до 2000 м н.в. Расте по сухи тревисти, песъчливи и скалисти места.
Източник: http://www.360mag.bg

Първа помощ с билки в планината

Когато сме в планината или сред природата, е добре да си носим аптечка. А ако сме […]

4.8 out of 5 based on 1 user ratings
Първа помощ с билки в планината
10-09-2016

Когато сме в планината или сред природата, е добре да си носим аптечка. А ако сме […]

Напиши коментар

Полетата със * са задължителни.
Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

към началото